18 februari 2020

Column: Valentijn voor groene stroom

door Alex Polfliet

Het is nog steeds een beetje taboe, maar ik leerde mijn vrouw via een datingsite kennen. 16 jaar later zijn we nog steeds gelukkig samen. Ik vond zo’n site super handig: Je maakt een profiel aan en geeft de karakteristieken op van wat je zoekt in een potentiële relatie: progressief ideeëngoed, geïnteresseerd in andere culturen, verdraagzaam, niet-roker, niet kleiner dan 1m60 (no offence voor de kleineren onder ons, maar ik ben zelf bijna 2 meter), rockliefhebber, wonende binnen een straal van 100 km.,…

Met ‘Zero Emission Sourcing’, een ICT-platform ontwikkeld door Zero Emission Solutions, passen we datzelfde principe toe, zij het dan voor groene stroom. Onze klanten zijn doorgaans bedrijven bij wie duurzaamheid hoog in het vaandel geschreven staat. Zij willen ‘donkergroene’ stroom en sluitend kunnen traceren waar hun stroom vandaan komt. Want als je gewoon een standaard groene stroom contract met een leverancier afsluit dan koop je eigenlijk stroom en daarbovenop ‘garanties van oorsprong’ (GvO’s). Veelal weet je niet waar die GvO’s vandaan komen, maar bovendien kan het perfect dat een producent zijn stroom aan leverancier A en zijn groene GvO aan leverancier B verkoopt. Dat blijft toch een warrig verhaal. Ik ervaarde dat mijn klanten bereid waren om een lange termijn contract af te sluiten aan een vaste prijs, op voorwaarde dat ze zelf kunnen kiezen waar hun stroom vandaan komt. Bovendien, budgetzekerheid hebben voor bvb. 10 jaar is hen wat waard en dat mag wat kosten. M’n klanten willen niet noodzakelijk de allergoedkoopste prijs: ze willen minder risico én traceerbare groene stroom.

Zero Emission Sourcing is de datingsite tussen duurzame stroomverbruiker en groene stroom producent. De (industriële) verbruiker registreert zich op ons platform en geeft aan van welke technologie hij stroom wil kopen (zon, wind, biomassa, waterkracht, WKK), waar die installatie gevestigd is, of het een nieuwe installatie betreft, of het een coöperatief project is, hoeveel de stroom mag kosten,… Als een op het platform ingeschreven producent zich in die vragen herkend, kunnen beide partijen gaan ‘daten’ en een contract afsluiten. Zoals ik met m’n vrouw deed, we hebben een huwelijkscontract…

Via het Zero Emission Sourcing platform kan de verbruiker dan, met één dag vertraging, uur per uur nagaan waar zijn stroom vandaan komt. ’s Nachts bvb. van een biovergister in Haasdonk, tijdens de dag van een IZEN-zonnepark in Tildonk, en op een grijze herfstdag van een windpark in Meerdonk.

En de leverancier ? Die wordt niet buiten spel gezet, maar speelt de rol die hij behoort te spelen : leveren. Hij zorgt dat de stroom van bovenstaande parken uiteindelijk op het afnamepunt van onze klant in bvb. … euh… Mendonk terecht komt.

Geniaal die datingsite. Het redde mij van eeuwig vrijgezelschap. Het is de redding van de hernieuwbare energiesector in het post-GSC-tijdperk…