Meerfresh

Installatiejaar

2022

Locatie

Hoogstraten - BE

Partner

Connectum

Drijvende Zonneparken

België

Meerfresh

Floating solar drijft de winst voor mens en milieu op

Groene energie opwekken, het water koel houden, waterverdamping verminderen en algenvorming tegengaan. Dat zijn slechts enkele van de concrete, overtuigende argumenten en objectieven van drijvende zonneparken. “Onze klanten willen uiteraard een zo klein mogelijk ecologische voetafdruk achterlaten én winst maken,” zegt Seppe Bogaerts, project manager Floating Solar bij IZEN. Inmiddels realiseerde IZEN al enkele bijzondere projecten waarbij grote, voorheen onbenutte wateroppervlaktes een meer dan dubbel gebruik krijgen dankzij een efficiënt proces, duurzaam materiaal en absoluut vernieuwende, modulaire en snel plaatsbare vlotsystemen.

CO2 vrij gekweekte planten en bloemen

Agrarische bedrijven zullen in de nabije toekomst gevraagd worden om CO2-vrij groenten te kweken. “Onze klanten willen met hun tijd mee, of de tijd zelfs vooruit zijn,” zegt Seppe. 

“Met de stijgende gasprijzen in het achterhoofd, laat de versnelling naar zonne-energie in het belang van de klant en de consument best niet te lang op zich wachten. Of de glastuinbouw dan dra zonder aardgas kan? “Dat is nog niet het geval. In de winter vallen klanten nog op terug op aardgas generatoren, maar in afzienbare tijd zal de combinatie van groene stroom uit zonne- en windenergie, aardwarmte en bio- of waterstof de ideale groene energiemix vormen.

“Het is geen geringe investering, maar zonlicht – en dus de productie van groene energie, is gratis. Eens afbetaald wordt het pas echt financieel interessant.” 

– Seppe Bogaerts

Watervoetafdruk

Water wordt door de klimaatopwarming met de dag kostbaarder. Kassenbouwers en landbouwers doen er goed aan om hun water op te slaan in bassins, of om hun vijvers in te zetten als bron voor water en energie. Kraanwater is immers te duur en grondwater is niet altijd beschikbaar. Het is bovendien niet ongelimiteerd oppompbaar. We moeten overstappen van eenmalig naar circulair watergebruik. Floating Solar helpt dat proces mee realiseren.

Zonnepanelen op water presteren beter

Drijvende zonneparken brengen meer op dan reguliere dak – of grondopstellingen. De verklaring is even eenvoudig als logisch. Panelen die omwille van omgevingsfactoren koeler blijven, presteren beter. Het water onder de panelen vormt de ideale koeling. 

“Vier vliegen in één klap: de zonnepanelen van IZEN op ClicFloats zorgen voor groene energie, een hoger rendement, minder waterverdamping én een betere waterkwaliteit.”

– Seppe Bogaerts

Innovatieve producten en samenwerking

IZEN werkt voor de drijfsystemen (ClicFloat) en de drijvende afdek-kegels die op elkaar aansluiten (ICOS) samen met CONNECTUM. Dit bedrijf is een lokale speler met globale impact. Het bedrijf heeft jarenlange expertise in geschakelde structuren en is wereldwijd bekend van het speelgoed Clics. Water en energie vragen om een integrale visie en aanpak: CONNECTUM recycleert lokaal verzameld kunststof en het recyclaat is de basis voor ClicFloats en ICOS. “Door de krachten met deze speler te bundelen is de veiligheid en het drijvend vermogen voor de energieopwekking verzekerd en de verdamping van het water gecoverd,” zegt Seppe. “Letterlijk en figuurlijk.”