27 augustus 2021

IZEN laadpalen onder stroom

ZONNEKLOPPER, IT-ONDERNEMER MET EEN GROEN HART

Het eerste verdict luidde dat wij hier geen zonnepanelen konden plaatsen, met al die hoge bomen rond ons huis. For the record: Je snoeit geen bos om groene energie op te wekken. Maar IZEN stelde toch voor om er een studie van te maken,” zegt Dominik monkelend.

Samen met de Thomas More-hogeschool werd een installatie uitgewerkt die de beperkte lichtinval maximaliseert. “Een ‘zotte zonne-installatie’ noemen de mensen bij IZEN het, maar ze werkt al meer dan vijf jaar en haalt perfect de berekende capaciteit in opgewekte kilowattuur. Onlangs hebben we dan ook een laadpaal van IZEN geïnstalleerd, voor onze nieuwe elektrische wagen – uiteraard aangesloten op de zonne-installatie.”

“Het afschaffen van de terugdraaiende teller was geen cadeau.” Dominik haalt de schouders op. “Al zijn ze hier nog niet langsgeweest om de slimme meter te installeren en verandert er voorlopig voor ons dus niets. Als dat wel zo is, installeren we een thuisbatterij.”

Dominik stipt in het hele verhaal een belangrijke nuance aan: “Onze motivatie om zonnepanelen te leggen en elektrisch te gaan rijden is nooit financieel geweest. Mijn vrouw en ik zijn ons – door onze achtergrond in de biologie en de scheikunde – bewust van de schaarste op onze planeet en de enorme impact van ons gedrag daarop. We willen een steentje bijdragen en meer dan ‘iets’ doen. Er staan hier ook bijenkasten, onze groene keuzes reflecteren een leven- shouding. Het gaat om veel meer dan een geoptimaliseerde energiefactuur.”