13 maart 2023

Drijvende zonneparken: ontdek 5 voordelen voor jouw bedrijf

Drijvende zonneparken, ook wel bekend als ‘floating solar’, bestaan uit zonnepanelen die op water drijven. Deze panelen hebben vele voordelen ten opzichte van traditioneel geplaatste zonnepanelen, waardoor ze steeds populairder worden over de hele wereld. Lees in dit artikel waarom drijvende zonnepanelen een meerwaarde vormen voor jouw bedrijf.

Benut beschikbare ruimte maximaal

Een van de grootste voordelen van drijvende zonnepanelen is dat ze gebruik maken van wateroppervlakten die anders ongebruikt zouden blijven. Vooral in dichtbevolkte gebieden waar de beschikbare ruimte schaars is, bieden drijvende zonnepanelen een ideale oplossing om meer duurzame energie te genereren zonder extra grond in beslag te nemen.

Verhoog de energie-opbrengst 

Drijvende zonnepanelen hebben een hogere efficiëntie dan traditionele zonnepanelen, omdat het water onder de panelen voor verkoeling zorgt. Zonnepanelen werken het beste bij lagere temperaturen, waardoor drijvende panelen bij warm weer meer energie opwekken dan zonnepanelen op land. Dit betekent dat drijvende zonnepanelen een hogere opbrengst per oppervlakte-eenheid kunnen hebben.

Verminder verdamping en algengroei

Drijvende zonnepanelen hebben niet alleen een positief effect op het milieu door het genereren van duurzame energie, maar ze kunnen ook een positieve impact hebben op de waterkwaliteit. Omdat drijvende panelen het water bedekken, vermindert dit de verdamping en de algengroei, waardoor het water minder snel vervuilt raakt en de waterkwaliteit verbetert.

Verminder de impact op het milieu

Het installeren van drijvende zonnepanelen heeft minder impact op het milieu dan het plaatsen van zonnepanelen op land. Bij de installatie van zonnepanelen op land moet er vaak veel grond worden afgegraven, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de natuur en het landschap. Drijvende zonnepanelen worden daarentegen geïnstalleerd op een meer of een vijver, hier moet niets aan verbouwd worden.

Verleng de levensduur

Drijvende zonnepanelen hebben ook een langere levensduur dan traditionele zonnepanelen. Dit komt omdat het water onder de panelen voor een constante temperatuur zorgt, waardoor er minder snel corrosie optreedt en de panelen minder snel slijten. Bovendien zorgt de verkoeling van het water onder de panelen ervoor dat de panelen minder snel oververhit raken, wat ook de levensduur verlengt.

IZEN-projecten nemen het voortouw

Lingemeer is een opmerkelijke transformatie ondergaan en ontwikkelde zich in de afgelopen 20 jaar tot een prachtig waterrecreatiegebied. Om de duurzaamheidsdoelen van het gebied te bereiken, besloot K3 om een zonnepanelenpark op het water te ontwikkelen in samenwerking met Sunrock en EPC/zonnepanelen-partner IZEN. Hoewel het installeren van zonnepanelen op water een uitdaging is vanwege de dynamiek van water en de noodzaak om rekening te houden met het onderwaterleven, hebben K3 en zijn partners met succes het zonnepanelenpark verankerd met betonblokken op de bodem van het meer. Dit project biedt een duurzame en verantwoorde manier om energie op te wekken, terwijl het landschap en de ecologie van het gebied intact blijven.