Lingemeer

Vermogen

6.4MWP

Partner

Sunrock

Installatiejaar

2022

Drijvende Zonneparken

Nederland

Lingemeer

Lingemeer is een gebied dat K3 in de afgelopen 20 jaar heeft ontwikkeld van een agrarisch gebied naar een een natuurrijk waterrecreatiegebied. Om het gebied te verduurzamen, wilde K3 zijn eigen, groene energie gaan opwekken in plaats groene stroom of groene stroomcertificaten aan te kopen.

Om dit doel te bereiken, werkte K3 samen met Sunrock en hun EPC-partner IZEN. Sunrock werd benaderd door K3 om mee te werken aan het project, waarbij de uitdaging de planning was om de SDE-deadline te halen. Het ontwikkelen van een zonnepanelenpark op water is een uitdaging vanwege de dynamiek van water en de noodzaak om rekening te houden met het onderwaterleven.

Om het zonnepanelenpark op het water te verankeren, werden 80 betonblokken op de bodem van het meer gelegd. In de toekomst verwacht K3 dat steeds meer energie nodig is voor zowel bedrijfsactiviteiten als voor de omgeving, en het project biedt een oplossing om verantwoord energie op te wekken zonder het landschap of de ecologie te beïnvloeden.