De 02 april 2024

VINCI Energies in België verkoopt residentiële PV-activiteiten 

VINCI Energies kondigt aan dat het de verkoop van haar residentiële PV-activiteiten aan Earth heeft afgerond.  

Earth, onderdeel van Gridlink, met hoofdkantoor in Harelbeke, is een specialist in residentiële, commerciële en gouvernementele PV-projecten en is een gevestigde speler in België, Frankrijk en Duitsland.  

De EPC business, of het B2B-deel van de PV-activiteiten is niet inbegrepen in de verkoop.  

Deze activiteiten blijven binnen VINCI Energies Belgium onder de merknaam IZEN, dat zich richt op 100% hernieuwbare energie.  

De merknaam IZEN is ook niet inbegrepen in de verkoop. 

Samengevat worden alle B2C-activiteiten onderdeel van Earth. De B2B-activiteiten blijven opereren onder de merknaam IZEN. 

Met de overname van IZEN in 2019 versterkte VINCI Energies Belgium haar positie op de markt van hernieuwbare energie. IZEN richt zich sindsdien op het ontwikkelen van haar projecten voor kleine tot grote bedrijven en heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke groei gekend in deze segmenten.  

In de komende jaren blijft de strategie van IZEN gericht op grootschalige zonneparken, drijvende zonneparken, rooftops of carports voor bedrijven.  

Gezien ons profiel, als integrator van multitechnische oplossingen op maat, is het B2C-segment niet strategisch voor ons,” zegt Marc Lemaire, Managing Director van VINCI Energies in België. “Nu, een paar jaar na de overname, hebben we er een betrouwbare partij voor gezocht en gevonden.” 

Ik ben ervan overtuigd dat we met Earth een nieuwe eigenaar hebben gevonden met de commerciële capaciteiten om het volledige potentieel van onze gekwalificeerde teams te benutten” voegt Bart Van Der Meersch, Managing Director van de afdeling Renewable Energies van VINCI Energies Belgium, toe.  

We zijn trots om het ervaren residentiële PV-team van IZEN in ons bedrijf te verwelkomen”, zegt Luc Demeyere, CEO van Earth. “Hun expertise en sterke reputatie sluiten perfect aan bij onze kernwaarden. Deze overname stelt ons in staat om ons bereik verder uit te breiden en nog meer huiseigenaars in staat te stellen om de kracht van zonne-energie te omarmen. We hebben nu een bijkomende uitvalsbasis in België, naast Harelbeke, Kortrijk. Hierdoor kunnen we de regio Antwerpen, Limburg en Luik beter bedienen met lokale projectingenieurs en lokale installatieteams. We kijken uit naar een mooie toekomst samen, werkend aan een duurzamere toekomst voor ons allemaal.”  

VINCI Energies Belgium is ervan overtuigd dat de residentiële afdeling onder deze nieuwe eigenaar beter gepositioneerd zal zijn om haar strategische ambities en mogelijkheden voor verdere groei te realiseren en heeft er alle vertrouwen in dat dit een mooie toekomst zal brengen voor alle betrokken partijen.  

 

Over VINCI Energies in België 

In een wereld die voortdurend verandert, draagt VINCI Energies bij tot de ecologische transitie door mee te werken aan de grote trends in het digitale landschap en de energiesector. De teams van VINCI Energies implementeren technologieën en integreren multitechnische oplossingen op maat, van ontwerp tot implementatie, exploitatie en onderhoud. Met hun sterke lokale verankering en wendbare en innovatieve structuur hebben de 2.000 business units van VINCI Energies zich gepositioneerd in het hart van de energiekeuzes van hun klanten, door de betrouwbaarheid, efficiëntie en duurzaamheid van hun infrastructuur en processen te verbeteren. VINCI Energies streeft naar wereldwijde prestaties met zorg voor de planeet, nuttig voor mensen en betrokken bij lokale gemeenschappen. 

In België is VINCI Energies actief in industriële automatisering, energie-, transport- en communicatie-infrastructuren, gebouwtechnieken, brandbeveiliging en facilitaire diensten via de merken Actemium, Axians, Cegelec, Omexom en VINCI Facilities, alsook via verschillende lokale merken. VINCI Energies in België telt 2.900 medewerkers en realiseert een jaarlijkse omzet van 700 miljoen euro. 

www.vinci-energies.be 

Over IZEN

IZEN onderneemt vanuit een duurzame visie. IZEN’s missie is om 100% slimme energie voor iedereen beschikbaar te maken. IZEN zet in op hernieuwbare-energietechnologieën. Samen met een team van 200 medewerkers zetten ze zich hier al meer dan 35 jaar voor in.
www.izen.eu  

Over Earth 

Gridlink, de overkoepelende holding boven de energiebedrijven Enbro, Earth en Gaele, biedt sinds 2013 uitgebreide energieadvies- en oplossingsdiensten aan diverse klanten. De doelgroep is zeer breed, van particulieren en KMO’s tot industrieën en overheden.  

Honderdduizenden Europese klanten rekenen op Enbro en Gaele als een betrouwbare partner die hen ontzorgt van de complexiteit van energiebeheer, zodat ze zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten.  

Daarnaast legt Gridlink met Earth de nadruk op duurzame energieoplossingen met zonnepanelen, batterijen en laadinfrastructuur. Gridlink staat voor hoogwaardige energieoplossingen en fungeert als een betrouwbare partner die klanten begeleidt naar een duurzamere toekomst. 

Begin 2023 heeft SFPIM een participatie genomen binnen Gridlink. 

In 2024 nam Gridlink Sparki over, een pionier in ultrasnelle laadstations. 

 

Contact  

VINCI Energies Belgium 

Marc Lemaire – +32 475 50 43 88  

marc.lemaire@vinci-energies.com  

Wendy Verheyden – +32 486 35 54 54 

wendy.verheyden@vinci-energies.com