23 maart 2022

Zonne-energie voor sociale woningen in Zottegem

IZEN dat zich richt op 100% slimme energie, bouwt samen met Sociale Huisvestingsmaatschappij Denderstreek in Zottegem bij 65 gezinnen complete zonne-installaties.

ZOTTEGEM – UNIEK : 65 SOCIALE HUURWONINGEN KRIJGEN ZONNEPANELEN

SLIMME ZONNE-ENERGIE VOOR BEWONERS VAN SOCIALE WONINGEN IN ZOTTEGEM

IZEN dat zich richt op 100% slimme energie, bouwt samen met Sociale Huisvestingsmaatschappij Denderstreek in Zottegem bij 65 gezinnen complete zonne-installaties. Energiekosten zijn een enorme hap uit het budget, van elk gezin. Zonnepanelen op sociale huurwoningen zijn simpelweg heel erg nodig. Dankzij de samenwerking met de Sociale Huisvestings Maatschappij Denderstreek, Zero Emission Solutions en zonnepanelen-installateur IZEN, zullen in maart op één week tijd al 65 woningen voorzien zijn van een complete zonne-installatie.

Doorbraak

Het is niet evident om sociale huurwoningen van hernieuwbare energie te voorzien. Dat is de afgelopen jaren meer dan eens gebleken. Er zijn behoorlijk wat hindernissen te nemen, maar de drie betrokken partijen trekken in deze tijden van onzekerheid over energieprijzen samen voluit de kaart van hernieuwbare energie in het belang van de bewoners.

Winst voor iedereen

De sociale huisvestingsmaatschappij is overtuigd dat door dit plan van aanpak het alleen maar voordelen oplevert voor de huurders. “Een lagere energiekost voor de huurder, betekent iets meer ademruimte voor andere levensbehoeften en zo kunnen we ook het risico op (meer) armoede verlagen,” zegt Eddy De Vlieger, algemeen directeur, van SHM Denderstreek.

Snelle realisatie

Er zijn verschillende sterke elementen in de aanpak”, zegt Gie Verbunt, CEO van IZEN. “Vooreerst gaat het niet om een eigen investering van de huurders en de  Sociale Huisvestingsmaatschappij mag rekenen op een volledige ontzorging. Bovendien gaan we voor een snelle realisatie. We voorzien, in deze 1ste fase , 65 woningen op 1 week tijd van een complete zonne-installatie”.

Educatief pakket en feest voor bewoners

Wat gebeurt daar op je dak? Hoe zorg je ervoor dat je je stroom optimaal gebruikt? Wat brengt dit op voor mij? Kost mij dit meer aan huur? Hoe ga je zuiniger om met energie? IZEN maakt voor de bewoners een educatief pakket aan. “Weinig tekst, veel pictogrammen en in verschillende talen. Dat zijn de parameters. De ontvanger moet er écht iets aan hebben,” zegt Gie Verbunt. De bewoners worden ook uitgenodigd voor een feestelijk en educatief moment.