10 februari 2021

Sporten op zonne-energie

Eigenaars van zonnepanelen zijn weldoeners. Al de groene stroom die je opwekt en niet verbruikt, wordt voortaan gratis op het elektriciteitsnet gezet om door anderen te worden opgemaakt. Vroeger zorgde de terugdraaiende teller van je elektriciteitsmeter ervoor dat je toch nog voor een stuk betaald werd voor die ongebruikte stroom. Maar voor nieuwe installaties vanaf 2021 is dat voordeel weggevallen. Dat verandert niet veel aan de rendabiliteit van je installatie, want je zonnepanelen brengen met de IZEN batterijen nog steeds meer dan het dubbele op van je investering (zie: ‘Een huis op batterijen’).

Het wegschenken van wat je te veel hebt voor het grotere goed is een mooie geste. Maar tot de helft van je energie-opbrengst wegschenken, afhankelijk van je verbruik, is wel heel erg gul. Daarom is IZEN op zoek gegaan naar een manier om toch iets te verdienen aan die zogenaamde overproductie. Zou het mogelijk zijn om die stroom niet zomaar aan om het even wie te doneren, maar aan organisaties en bedrijven die jou daarvoor belonen? Natuurlijk.

Deel je stroom en vul je winkelkar

Via het nieuwe platform Stroomverdeler kan je afnemers kiezen die niet alleen jouw goedkeuring wegdragen, maar die jou ook vergoeden in de vorm van punten op je klantenkaart. Stel dat je je teveel aan opgewekte stroom deelt met Decathlon, zonder meerkost.

Decathlon neemt de stroom aan tegen een voor hen interessant tarief. En ruilt dit met jou in de vorm van een tegoed op je klantenkaart. Je gaat dus gratis sporten op kosten van de zon. Het enige nadeel: je hebt geen enkel excuus meer om in je luie zetel te blijven hangen. Stroomverdeler staat nog in zijn kinderschoenen, maar IZEN werkt hard aan de uitbreiding van het netwerk van afnemers.

Iedereen is een elektriciteitscentrale

Het principe achter Stroomverdeler heeft mogelijk grote gevolgen voor de economie. Heel wat bedrijven wekken zonne-energie op, die ze echter op die plek niet volledig kunnen opgebruiken. Die overproductie wordt gratis op het elektriciteitsnet gezet, waarna diezelfde bedrijven moeten betalen voor hun overige energieverbruik.

Via platformen als Stroomverdeler kunnen die bedrijven de elektriciteitsleveranciers bewegen om hun eigen productie te verbruiken op terreinen en in gebouwen waar ze nog geen groene stroom opwekken.

Ze betalen dan voor het gebruik van het elektriciteitsnet en de dienstverlening van de energieleverancier, maar niet meer voor de stroom zelf.

IZEN leidt de transitie

Op de verschillende IZEN sites wekt het bedrijf meer stroom op dan het verbruikt. Samen 710 MWh per jaar, tegen een verbruik van 649 MWh – inclusief het IZEN elektrisch wagenpark! Dat maakt IZEN dus ‘energieproductief’, én CO2-negatief. IZEN wekt al de verbruikte stroom zelf op, en stoot minder CO2 uit dan het via groene stroom compenseert.

Alleen: IZEN wekt die stroom natuurlijk niet allemaal op dezelfde plek op als ze het verbruikt. Waardoor IZEN toch nog (uiteraard groene) stroom moet aankopen van de energieleverancier. Dat moet anders kunnen.

IZEN maakt deel uit van de internationale VINCI Energies Belgium. Stel je voor dat al de stroom die op VINCI-sites wordt opgewekt in de toekomst onderling uitgewisseld wordt? Dan profiteren we pas voluit van wat de zon ons verschaft!

De toekomst is nu

De Vlaamse regering wil het mogelijk maken om lokale energiegemeenschappen te vormen – een Europese eis -, en heeft recent het wetgevend werk daarvoor in gang gezet.

Zo’n energiegemeenschap kan bijvoorbeeld een aantal particulieren, een school of andere instelling en enkele ondernemingen omvatten, die onderling hun productieoverschotten aan groene stroom delen. Nu is het nog onmogelijk om jouw teveel aan stroom te versluizen naar je buurman, die bijvoorbeeld geen geschikt dak heeft voor zonnepanelen. Ook de zonnepanelen van de school in de wijk, die een hele zomervakantie energie opwekken zonder dat er ook maar iets wordt verbruikt, kunnen niet dienen om jou groene stroom te leveren. Dat komt omdat enkel erkende energieleveranciers wettelijk stroom mogen verhandelen.

Enkel ‘zonnedelen’ is vandaag mogelijk, waabij jij zonnepanelen legt op het dak van een naburig pand. Maar dan gebeurt dat met je eigen omvormer en je eigen kabel. Niet zo efficiënt.

Daar komt binnenkort verandering in. Met de nieuwe regels zullen bewoners van een appartementsgebouw samen kunnen investeren in zonnepanelen. Of kan een school of bedrijf in je buurt hun overschot aan jou verkopen, of jij aan je buren.

Net zo goed kan een hele buurt samen investeren in een wijkbatterij, waarop de stroomoverschotten kunnen gestockeerd worden tot iedereen ze ’s avonds nodig heeft. Of kunnen we allemaal samen inspelen op prijsschommelingen voor elektriciteit, en onze elektrische wagens overdag opladen in plaats van ’s avonds. De zon is van iedereen.