18 februari 2020

SPIRIT & OPPORTUNITY for the win

Door Pieter Callebaut

Stilaan droomt iedereen van een elektrische auto om geruisloos door het landschap te zoemen. De wetenschap leert ons dat elektrische bolide-rijders het gelukkigst zijn van alle bestuurders. En geef nu toe, elektrisch cruisen is toch ook een pak hipper dan bumperkleven in een puffende diesel.

Echt gerust zijn we echter nog niet in onze elektrische wagen. We leiden aan (alweer twee nieuwe prachtige woorden voor de Dikke Van Dale) ‘laad- en reikwijdte – angst’. We zijn bang dat we niet op tijd kunnen bij e-tanken en/of dat we überhaupt niet op onze bestemming geraken.

Schattig toch, die irreële angst? In 2003 stuurt NASA twee robotwagentjes op missie naar Mars om daar op 100% zonne-energie rond te toeren. De twee elektrische wagentjes kregen de naam Spirit en Opportunity. Het plan was om de robotjes daar 3 maanden veldwerk te laten verrichten. Ze reden 21 keer langer rond dan voorzien en waren ruim 5 jaar na hun landing nog steeds druk in de weer.

20 jaar geleden hadden we de ‘spirit’ om te geloven in de ‘opportunities’ van zonne-energie op Mars, een planeet op een astronomische afstand van 400 miljoen km van Brussel. Geen enkele wetenschapper werd overvallen door reikwijdte-angst. Schattig toch, onze angst hier op aarde?

In 2003 hadden we met IZEN amper drie jaar ervaring met het installeren van zonnepanelen. Ook toen was er angst voor het onbekende: gaan zonnepanelen wel lang mee? Ga ik dan nog wel stroom hebben? De zorgen over het elektrisch rijden lijken sterk op de bezorgdheden van toen. Nochtans vinden onze kinderen zonnepanelen en elektrisch rijden intussen de logica zelve.

Dat we elektrisch zouden rijden op planeet Aarde, dat wist het duo Spirit & Opportunity al in 2003. Straffer nog: ‘Alles wordt elektrisch!’ Daar geloven wij bij IZEN ook in. Voor het eerst in de geschiedenis kunnen we ons in een gemotoriseerd voertuig verplaatsen waarbij we de ‘fuel’ zelf eindeloos kunnen opwekken zonder impact op het milieu. Zeg gedag aan de angst.

8 zonnepanelen of 20.625 liter benzine

Een elektrisch wagen verbruikt gemiddeld 0,16 kWh per kilometer, een gemiddelde Belg rijdt 15000 km per jaar of omgerekend is dat 2 400 kWh op jaarbasis. Het IZEN 350 zonnepaneel kan per jaar 312 kWh aan elektriciteit opwekken. Inderdaad! 8 IZEN 350 zonnepalen zijn genoeg om 15000 km per jaar te rijden. Daarbij komt dat zonnepanelen minstens voor de komende 25 jaar op je dak vrolijk energie opwekken. Als je door reikwijdte-angst toch kiest voor benzinewagen, dan heb je de komende 25 jaar 20.625 liter aan brandstof nodig, dat zijn 130 vaten! 8 zonnepanelen nemen het op tegen 130 vaten gevuld met benzine, echt straf!