05 oktober 2022

Slimme zonne-energie voor bewoners van sociale woningen in Lede en Haaltert

IZEN, het merk van VINCI Energies in Belgium dat zich richt op 100% slimme energie, bouwt voor De Sociale Huisvestingsmaatschappij Denderstreek in Lede en Haaltert bij 102 gezinnen in amper 10 dagen complete zonne-installaties.

Doorbraak

Het is niet evident om sociale huurwoningen van hernieuwbare energie te voorzien. Dat is de afgelopen jaren meer dan eens gebleken. Er zijn behoorlijk wat hindernissen te nemen, maar de twee betrokken partijen trekken in deze tijden van onzekerheid over energieprijzen samen voluit de kaart van hernieuwbare energie in het belang van de bewoners.

Winst voor iedereen

De sociale huisvestingsmaatschappij is overtuigd dat dit enkel voordelen oplevert voor de huurders. “Een lagere energiekost voor de huurder, betekent iets meer ademruimte voor andere levensbehoeften en zo kunnen we ook het risico op (meer) armoede verlagen,” zegt Eddy De Vlieger, algemeen directeur, van SHM Denderstreek.

“De enige kost die de huurder heeft nav de plaatsing van pv panelen is een huurlast die men verplicht moet betalen (dit wordt opgelegd door de overheid). Maar deze huurlast wordt dermate berekend dat de huurder altijd voordeel heeft aan de pv panelen, zelfs al geniet men van sociaal tarief. Dus de energierekening zal sowieso gevoelig verlagen.” – Tom Van Den Berghe, Project Manager – SHM Denderstreek

Snelle realisatie

Er zijn verschillende sterke elementen in de aanpak, zegt Pieter Callebaut, strategic business developer van IZEN. De Sociale Huisvestingsmaatschappij mag rekenen op een volledige ontzorging. Bovendien gaan we voor een snelle realisatie. We voorzien 102 woningen op 10 dagen tijd van een complete zonne-installatie.

“IZEN staat voor een zeer professionele aanpak. Vooraf wordt alles goed doorgesproken en voorbereid zodat de uitvoering extreem vlot verloopt. Een heel goede communicatie naar bouwheer toe.” Tom Van Den Berghe – SHM Denderstreek

Educatief pakket en feest voor bewoners

Wat gebeurt daar op je dak? Hoe zorg je ervoor dat je je stroom optimaal gebruikt? Wat brengt dit op voor mij? Kost mij dit meer aan huur? Hoe ga je zuiniger om met energie? IZEN maakt voor de bewoners een educatief pakket aan. “Weinig tekst, veel pictogrammen en in verschillende talen. Dat zijn de parameters. De ontvanger moet er écht iets aan hebben,” zegt Pieter Callebaut. De bewoners worden ook uitgenodigd voor een feestelijk en educatief moment.

Perscontact SHM Denderstreek:

Mieke Dobbenie // +32 471 17 99 08 Mieke.dobbenie@shmdenderstreek.be

Perscontact IZEN

Pieter Callebaut // +32 470 89 08 99 p.callebaut@izen.be

Over IZEN

IZEN onderneemt vanuit een duurzame visie. IZEN’s missie is om 100% slimme energie voor iedereen beschikbaar maken. IZEN zet in op hernieuwbare energie technologieën en werkt zowel voor de B2C als voor de B2B markt. Samen met een team van 200 medewerkers zetten ze zich hier al meer dan 32 jaar voor in.

Over VINCI Energies in België

In een wereld die constant in beweging is, draagt VINCI Energies bij tot de ecologische transitie door belangrijke verschuivingen in het digitale landschap en de energiesector te helpen bewerkstelligen. VINCI Energies houdt gelijke tred met de veranderingen in de markt en is een integrator van multi-technische oplossingen op maat, die zijn klanten ondersteunt bij het inzetten van technologieën die de mens en de planeet ten goede komen, van ontwerp tot implementatie, exploitatie en onderhoud. Met hun sterke regionale verankering en hun wendbare en innovatieve structuur, hebben de 1.800 business units van VINCI Energies zich gepositioneerd in het hart van de energiekeuzes van hun klanten, om de betrouwbaarheid, efficiëntie en duurzaamheid van hun infrastructuur en processen te verbeteren.

In België is VINCI Energies actief in industriële automatisering, energie-, transport- en communicatie- infrastructuren, gebouwtechnieken, brandbeveiliging en facilitaire diensten via de merken Actemium, Axians, Cegelec, Omexom en VINCI Facilities, alsook via verschillende lokale merken. VINCI Energies in België telt 2.850 medewerkers en realiseert een jaarlijkse omzet van 600 miljoen euro.

Meer info op www.vinci-energies.be.