12 januari 2021

Peak oil meets nooit meer naft kopen

Batterij-auto’s bereiken een mijlpaal in ‘prijs-gelijkheid’

Batterijen zijn een technologie, geen brandstof. Dat betekent dat hoe meer er wordt geproduceerd, hoe goedkoper ze kunnen worden gemaakt. Sterker nog, elke keer dat het wereldwijde aanbod van batterijen verdubbelt, dalen de kosten met ongeveer 18%. Historisch gezien waren elektrische voertuigen duurder om te bouwen dan benzineauto’s. Dat is aan het veranderen.

In het afgelopen jaar bereikten de eerste bedrijven de Heilige Graal in batterijpakketten: een kostprijs van $ 100 per kilowattuur. Dat is het punt waarvan analisten lang hebben gedacht dat het de kosten van het bouwen van elektrische auto’s in overeenstemming zou brengen met vergelijkbare voertuigen op benzine. Daarna worden elektrische wagens alleen maar goedkoper.

Volkswagen, de grootste autofabrikant op het gebied van verkochte auto’s, bevestigde dat zijn batterijen de drempel van $100 hadden bereikt voor zijn ID.3 sedan en de aankomende ID.4. China’s CATL, ‘s werelds grootste batterijleverancier, claimde ook het $100 batterijnirvana toen het deals sloot in de auto-industrie. Nice.

Om niet achter te blijven, organiseerde Tesla zopas een ‘batterijdag’-evenement. Het publiek keek toe vanaf een parkeerplaats vol Tesla’s terwijl Elon Musk plannen toonde om zelf batterijcellen te produceren, een primeur voor elke autofabrikant. En om de batterijkosten tegen 2023 met 56% te verlagen. Ook al zijn de schattingen van Musk (zoals wel vaker) een paar jaar te optimistisch, de toon voor de industrie is gezet.

‘Zonnebrandolie’ krijgt een andere betekenis

Transportbrandstoffen en elektriciteitsopwekking zijn de afgelopen eeuw bijna volledig gescheiden bedrijfstakken geweest. Olie was voor voertuigen, steenkool was voor stroom. Boormachines versus mijnwerkers, petrostaten versus energiebedrijven. Er was heel weinig crossover. Jarenlang heeft de olie-industrie gekeken naar wat er met kolen gebeurde en er op aangedrongen dat dit niet met hen zou gebeuren. Maar zonneschijn is de nieuwe olie.

Met de elektrificatie van het transport vervaagt het onderscheid tussen vloeibare brandstoffen en energiemarkten. Zonne-energie is nu in het grootste deel van de wereld de goedkoopste vorm van nieuwe energiecapaciteit, wat betekent dat naarmate de energiemarkten groeien om aan de nieuwe vraag van elektrische auto’s te voldoen, olie grotendeels wordt verdrongen door zonne-energie.

Het voorspellen van energietransities is een nauwgezet werk. Al bijna twee decennia heeft het basisscenario van het Internationaal Energieagentschap de opkomst van zonne-energie consequent onderschat. Elk jaar verwachten de modellen dat het groeitempo zal afvlakken, zodat de industrie van zonne-installateurs zou krimpen. Elk jaar gebeurde exact het tegenovergestelde.

Dit laat zien hoe onverstandig het is om beslissingen over de toekomst te baseren op het beleid en de technologieën van vandaag. Vooral wanneer uit de geschiedenis blijkt dat geen van beide stilstaat.