15 januari 2019

IZEN zonnepanelen schitteren op meest duurzame distributiecentrum in BelgIë

IZEN plaatste de 4077 zonnepanelen, goed voor een vermogen van 1,1 MW of het equivalent van het jaarverbruik aan elektriciteit van 285 gezinnen.

IZEN ZONNEPANELEN OP DUURZAAM DISTRIBUTIECENTRUM IN TURNHOUT

Het distributiecentrum in Rijkevorsel, dat een zestigtal winkels in de provincie Antwerpen bevoorraadt, barst uit zijn voegen. Uitbreiden was niet meer mogelijk. ALDI besloot daarop een groter, duurzaam distributiecentrum te bouwen in Turnhout. Met de bouw van dit nieuwe magazijn is de logistiek van ALDI future proof.

Outstanding duurzaam

De ambities bij de bouw waren niet min. ALDI investeerde 50 miljoen euro om niet alleen het meest efficiënte maar ook het meest duurzame distributiecentrum van België te bouwen. De groep nam verregaande maatregelen op het vlak van energie, welzijn voor zijn medewerkers, afval, ecologie, enz.

De discounter slaagde met glans in z’n opzet. Meer zelfs: het nieuwe distributiecentrum heeft het BREEAM Outstanding-certificaat behaald. Dat is het hoogste niveau binnen het onafhankelijke internationale BREEAM-certificatiesysteem dat de duurzaamheid van gebouwen meet. De zéér hoge score van ALDI maakt het bouwproject uniek. Koen Piessens, Manager Logistiek ALDI Turnhout: ‘Ik ben bijzonder fier op het behalen van het BREEAM-duurzaamheidscertificaat.

In totaal werd er met meer dan 90 duurzaamheidsparameters rekening gehouden. Zo liggen er meer dan 4.000 zonnepanelen op het dak (goed voor het jaarlijks energieverbruik van bijna 300 gezinnen), gebeurt de koeling met milieu- en ozonvriendelijke CO2, bevatten de kantoormeubels zo weinig mogelijk irriterende stoffen, werd er een omvangrijke groenzone met streekgebonden planten en een bijenhotel aangeplant, etc.

Lydia Peeters, Vlaams Minister van Energie,:

‘Onze woningen en bedrijfsgebouwen zijn samen goed voor zeker een derde van ons totale energieverbruik en CO2-uitstoot in Vlaanderen. Energetische renovaties en duurzame nieuwbouw zijn daarom van groot belang voor het behalen van onze doelstellingen. ALDI legt met dit distributiecentrum de lat ontzettend hoog. De grote investeringen van vandaag betalen zich in de toekomst zeker terug: via een lagere energiefactuur, een aangenamere werkomgeving en een kleinere impact op het milieu.’

Foto: Bert De Deken – GVA