05 februari 2019

Groene Vlaamse pionier IZEN staat achter Sign for my Future

SIGN FOR MY FUTURE

‘We hebben als bedrijf een ambitie onderschreven, die ik persoonlijk erg belangrijk vind’, lichtte Gie Verbunt (60) de werknemers van IZEN vorige week in, bij de voorstelling van de campagne Sign for my Future. Het was voor niemand een verrassing. Verbunt is als CEO van het Kempische bedrijf IZEN Group, de grootste installateur van zonnepanelen in België, een van de echte groene pioniers van het land. Al in 1987 richtte hij mee IZON op, een coöperatieve die zonneboilers verkocht, en zette zo zonne-energie in Vlaanderen mee op de kaart. Van dat prille begin is de noodzaak aan een andere opwekking van energie bij Verbunt overduidelijk. ‘Voor zonneboilers was toen, buiten een paar rare enkelingen, compleet geen markt’, lacht hij. ‘En zonnepanelen waren nog iets voor de ruimtevaart. Maar onze missie was duidelijk: 100 % hernieuwbare energie in de wereld, en liefst zo vlug mogelijk.’

Die missie onderschrijft ook Sign for my Future, de grootschalige campagne van de vzw Klimaatmandaat. Met de handtekeningen van burgers, middenveldorganisaties en bedrijfsleiders wil deze burgerbeweging politici aansporen om werk te maken van het klimaatakkoord van Parijs uit 2015. Die afspraak om de opwarming van de aarde onder de 2°C te houden, en tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, mag geen dode letter blijven. Tegen de verkiezingen op 26 mei wil Sign for my Future de opgehaalde handtekeningen overhandigen, met de eis om in de komende regeerperiode werk te maken van een doorgedreven klimaatbeleid.

IZEN spreekt niet alleen zijn steun uit voor deze ambitie, het bedrijf vormt ook een van de sleutels tot zo’n mogelijke toekomst. De verdere uitrol van zonne-energie is cruciaal voor het behalen van de doelstellingen van het akkoord van Parijs. De knowhow die IZEN in de afgelopen drie decennia daarrond opbouwde, is dan ook niet weg te denken. Van de enkele zonneboilers uit de beginjaren is IZEN uitgegroeid tot de specialist in zonne-energie, gaande van residentiële zonne-installaties tot grote zonneparken. Niet alleen in eigen land, ook in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Chili groeit IZEN uit tot een belangrijke speler.