Jobs

28 september 2020

Carports met bifaciale zonnepanelen in Westrozebeke

Westvlees, IZEN en Menapy slaan de handen in elkaar en bouwen zonnepark waaronder bijna driehonderd personenwagens stroom en schaduw vinden.

Anthony Van Eeckhout, WestVlees: “Westvlees heeft enorm veel koeling nodig en gezien de ligging komen heel wat werknemers met de wagen naar het werk. Het personeel van Westvlees werkt een ganse dag lang in een bijzonder koele omgeving. Je auto na een lange dag hard werken opgeladen in de schaduw terugvinden, is mooi meegenomen. Westvlees zet al jarenlang in op de verduurzaming van het energie – en waterverbruik, en deze installatie past perfect binnen de bedrijfsfilosofie. De eigen stroomproductie is niet het enige aspect. Het hemelwater van de solarcarports wordt opgevangen en gereinigd om ingezet te worden in de bedrijfsvoering. Bij overvloed zal het insijpelen in de grond.”

Tom Pollyn, Menapy: “Menapy helpt industriële bedrijven te verduurzamen en te besparen op energiekost zonder eigen investering. Met ‘Solar as a Service’ zorgt Menapy voor alle studies, ontwikkeling, financiering, bouw, verzekering en onderhoud van het systeem. Elk zonnepark is een visitekaartje, en ook dit is er eentje dat hoge ogen gooit. In navolging hiervan, gaan we nog een stap verder. Er zitten twee vervolgprojecten met dezelfde karakteristieken in de pipeline: eentje in de haven van Antwerpen en een ander bij UZ Jette. Projecten als deze zal Menapy ook neerzetten in het buitenland. ”

Jo Van Beek, IZEN zonnepanelen: “Dit is een uitdagend en interessant project omdat het een bijzondere samenwerking tussen drie partijen betreft. Westvlees kan groene stroom afnemen van investeerder Menapy, maar dat is niet de enige reden waarom dit vleesverwerkend bedrijf voor hernieuwbare energie kiest. De solar carports zorgen voor bijna 1 GWh aan zonnestroom per jaar, wat het equivalent is van het jaarlijks elektriciteitsverbruik van zo’n 300 gezinnen. Dit is mogelijk omdat IZEN hier met bifaciale zonnepanelen werken. Ze vangen langs beide kanten licht: bovenaan zonlicht en onderaan omgevingslicht.”