27 augustus 2021

Acht tips voor direct verbruik

1. DE DALUREN ZIJN OVERDAG

Het was een ijzeren wet: energieslurpers zoals droogkasten en wasmachines zette je ’s avonds aan, wanneer stroom goedkoper was. Telkens je die reflex bij jezelf betrapt, weet je dat je het voortaan overdag moet doen. Wassen, drogen, opladen, afwassen, … allemaal op zonnestroom en dus overdag.

2. SPREID JE VERBRUIK

Zet je alle energieslurpers van de vorige tip op, dan kunnen je zonnepanelen niet volgen. Zorg daarom dat je overdag niet alles tegelijk opzet waardoor je energieregeling toch nog stroom van het net moet aftappen. Spreid je direct verbruik zodat het niet de productiecapaciteit van je panelen overstijgt. Dat maakt het verschil tussen een goedkope wasbeurt en een dure droogsessie tegelijkertijd, of twee goedkope beurten na elkaar. Lees op pagina 9 ook meer hierover bij het IZEN Energie Management Systeem.

3. KOOP SLIMME TOESTELLEN

Koop je nieuwe huishoudtoestellen, zorg dan dat ze ‘energie-slim’ zijn. Om een slimme energie puzzel te leggen wanneer je overdag niet thuis bent, werk je met timers. Of je laat intelligente machines het zelf uitdokteren, door met elkaar te communiceren. Dat kunnen ze! Lees meer hierover in het artikel over IZEN Energie Management Systeem.

4. KOOP ELEKTRISCH

Nu we toch bezig zijn over nieuwe toestellen: zorg ervoor dat ze op elektriciteit ” werken. Kies om te koken op een inductievuur in plaats van gas, vervang je grasmaaier op benzine door een oplaadbare maaier. Dat is trouwens sowieso slim: oplaadbare
toestellen. Een stofzuiger die overdag met goedkope stroom oplaadt, hoef je ’s avonds niet meer in het stopcontact te steken bij een poetsbeurt.

5. EEN IZEN KLIMAATPOMP BRENGT DE ZON IN HUIS

Je huis en/of water verwarmen met een warmtepomp in plaats van met een gasgestookte cv-ketel geeft je direct verbruik uiteraard een flinke boost. Wat je zonnepanelen overdag verdienen, daar geniet je ’s avonds van zonder verbruik. Een no-brainer.

Koop je nieuwe huishoudtoestellen, zorg dan dat ze ‘energieslim’ zijn

6. WERK THUIS

Sinds de corona-pandemie werken we met z’n allen veel vaker thuis, en dat vinden zonnepanelen niet erg. Computers zijn energieslurpers, maar die energie haal je voortaan vanop het dak. Bovendien ben je waar je energie op dat ogenblik binnenkomt, en kan je dat direct verbruik veel gemakkelijker beheren dan vanop het werk. En wedden dat de koffie beter is dan op kantoor? En zon-gedreven!

7. LAAD JE WAGEN OP

Extra voordeel voor wie thuis werkt: je wagen kan opladen met je eigen energie. Dat scheelt een hele slok op de borrel met je e-car ’s avonds of ’s nachts op te laden. Bovendien kan je binnenkort die opgeladen wagen inzetten als mega-batterij voor je thuisverbruik ’s avonds. Lees meer hierover in het artikel over e-cars.

8. DE THUISBATTERIJ SLAAT HET OP

Je hoeft geen e-car te kopen om ’s avonds met je eigen stroom televisie te kijken: een thuisbatterij is daarvoor meer dan voldoende (en kan je nu al gebruiken!). Zonnepanelen hebben vandaag zo’n batterij nodig om hetzelfde rendement te bewaren als met de afgeschafte terugdraaiende teller. Een slim direct verbruik in combinatie met een ’s avonds opgeladen thuisbatterij is een win-win die niet moet onderdoen voor het voordeel van de terugdraaiende teller.