Jobs

12 januari 2021

Grote ambities, bescheiden middelen, duurzaam resultaat

Amper een jaar aan de slag en met een beperkt startkapitaal, kocht ze dit appartement. “Neen. Het is niet groot, ongeveer vijftig vierkante meter. Hoeveel vierkante meter heeft een mens nodig om content te zijn?” Lise lacht. “Bestaan daar gemiddelde cijfers over misschien? Ik wil een strak maar warm nest. Goed geïsoleerd én ecologisch verantwoord. Ik ging op zoek op internet naar de oplossing die het dichtst bij mijn verwachtingen aansloot. Ik kwam bij IZEN terecht. Een lokale speler bovendien, want ook dàt vind ik belangrijk.”

Look & Feel

“Ik hecht veel belang aan stijl en uitstraling. Ik ben verliefd op de lichtinval van deze plek en de strakke, witte muren. Dat wil ik niet zomaar verstoord zien door oubollige radiatoren. De lucht-lucht warmtepompen nemen een pak minder ruimte in, zijn fluisterstil en warmen mijn thuis op in een no-time. In de zomer koelen ze alles perfect. Domotica-toestanden? Niks mis met deze perfect werkende afstandsbediening, zeg ik.”

De ideale set-up

We berekenden samen met de IZEN – engineers wat er precies nodig is om deze plek van alle comfort te voorzien aan een correcte prijs. De negen zonnepanelen op het dak zorgen ruimschoots voor mijn verbruik. Mijn warmtepompboiler zet 1 kWh elektriciteit om in ± 3,5 kWh warmte. Hierdoor bespaar ik tot 70% elektriciteit in vergelijking met een klassieke boiler. Die warmtepompboiler zorgt dan ook nog eens voor 60% minder CO2. Een no-brainer, als je het mij vraagt…”

Lise droomde van een bijna-energie-neutrale woning. Wat is dat?

BEN staat voor bijna-energieneutraal. Bouwen volgens de BEN-principes wordt vanaf 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen, in heel Europa zelfs. Het bijzondere aan BEN-woningen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water.